Är du intresserad av att utbilda dig inom guldsmedsyrket? Inom de olika yrkesgrupperna som tillhör vår förening så är det viktigt att ha ett sinne för detaljer, vara noggrann och gilla att arbeta med händerna.

/ Foto: Daniel Nilsson

Det finns flera sätt att utbilda sig inom guld- och silversmide i Sverige.
Här har vi samlat de vanligaste vägarna.

Kontakta oss om du vill veta mer om att utbilda dig till guld- eller silversmed

Gesäll- och Mästarbrev

Efter genomgången utbildning har du möjlighet att bli guldsmedsmästare.
Läs mer om gesäll- och mästarbrev här.

Hantverkslärling i Leksand

I YH-utbildningen Hantverkslärling går kunskap i arv – från yrkesverksam till lärling – i hela Sverige!

Stiftelsen hantverk & utbildning erbjuder en arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning med personlig och erfaren handledning inom 80 olika hantverk varav guldsmedsyrket är ett av våra större. Teorin färgas naturligt in i den praktiska verksamheten. Efter utbildningen kan man arbeta som kvalificerad hantverkare i sitt yrke.  

För att ansöka till utbildningen ska man ha en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande samt förkunskaper motsvarande 12 månader inom det yrkesområde man ansöker till. 

Utbildningen Hantverkslärling är på 500 yrkeshögskolepoäng, vilket i tid innebär 100 veckor, och studietakten är 100%. Utbildningen är avgiftsfri och studiemedelsberättigad.

Mer information om utbildningen finns på www.hantverkslarling.se

Hantverksakademin

www.hantverksakademin.se

Lärlingsutbildning har i århundraden varit vägen till genuin yrkeskunskap framför allt inom hantverksyrken.

Hantverksföreningen i Stockholm grundades 1847 och har sedan dess haft uppdraget att värna om hantverks- och småföretagen, att bedriva aktiv näringspolitisk verksamhet, att främja hantverket, yrkesutbildningen och yrkesskickligheten, att förvalta och vårda föreningens tillgångar samt inte minst att främja samarbetet och umgänget mellan medlemmar och branscher. Föreningen arbetar för att statusen och villkoren för hantverket ska förbättras på alla områden.

Lärlingsutbildning försvann så småningom till följd av att yrkesutbildning i stället genomfördes på yrkesskolor och senare gymnasieskolor. Med tiden uppstod svårigheter att tillgodose behovet av utbildade hantverkare inom smalare yrken där elevantalet var för lågt för att starta klasser i skolan.

På 1980-talet utvecklade S:t Görans gymnasium med stöd av Stockholms Hantverksförening den så kallade S:t Göransmodellen som kommit att bilda skola för en rad olika hantverksutbildningar runt om i landet. Modellen byggde på att den arbetsplatsförlagda undervisningen i yrkesteknik gavs mycket hög prioritet och att olika yrkes- och ålderskategorier blandades i en och samma skolklass. Teoretiska ämnen lästes tillsammans i skolan men den praktiska yrkesspecifika kunskapen förmedlades på verkstäder av yrkesverksamma handledare. Det blev ett återupprättande av traditionell lärlingsutbildning, fast i delvis ny skepnad. Ur denna modell uppstod Hantverksakademin som utvecklades och blev gymnasieskola och yrkeshögskola.

Denna moderna lärlingsutbildning är utvecklad för att möta behoven av en tidsenlig arbetsplatsförlagd yrkesutbildning som tillgodoser det som både branscher och elever efterfrågar, nämligen gedigna praktiska yrkeskunskaper kombinerat med kunskaper om hur ett företag startas och drivs.

Hantverksakademin i Sverige AB finns på Vasagatan 46, Stockholm.
T-bana Hötorget eller T-Centralen.
Post- och besöksadress: Vasagatan 46, 111 20 Stockholm
Telefon: 08-505 898 00

Guldsmedslinje
– Falköping yrkeshögskola

www.yrkeshögskolan.se, sök på Guldsmed

På YH Guldsmed får du kunskaper och färdigheter i avancerad hantverksteknik inom guldsmide.
Utbildningen leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen på 450 YH-poäng.

YH Guldsmed erbjuder dig teoretiska och praktiska kurser i kombination med praktikperioder (LIA).
Efter utbildningen har du kunskaper om tillverkning, reparationer och omarbetning av smycken utifrån kundens önskemål. Du får också grundläggande kunskaper om juvelfattning, gemmologi, gravyr, modern ritteknik (CAD), design och företagsekonomi.

I utbildningens sista kurs Guldsmeds- och produktionsteknik 5 finns möjlighet att individuellt fördjupa sig inom teknikerna fattning och gravyr. Utbildningen är förberedande inför gesällprovet.

Guldsmedslinje
– Dackeskolan i Mjölby

www.mjolby.se, sök på Dackeskolan

Dackeskolan i Mjölby erbjuder en renodlad guldsmedsutbildning på gymnasienivå. Skolan har sedan många år ett framgångsrikt guldsmedsprogram. Som elev hos oss kan du gå kurser i smyckesteckning och datorstyrd formgivning av smycken. I årskurs två får du även lära dig att starta och driva ett eget företag. Många av våra elever öppnar en egen guldsmedsverkstad efter avslutad utbildning.

Hos oss får du lära dig hur man arbetar på en verkstad med nytillverkningar, omarbetningar, egna smyckeskollektioner och reperationer av gamla smycken. När du gör smycken efter egen design är det endast din egen fantasi som sätter gränsen.

Den största delen av din studietid är förlagd till skolan där du disponerar din ”egen” arbetsbänk. I årskurs ett och två arbetar du med mässing och silver och i årskurs tre övergår du till guld. Resultat av ditt arbete blir vackra ringar, hängsmycken, länkar och broscher.

Våra elever kommer från olika platser i hela Sverige. Under din gymnasietid kan du bo du i egen lägenhet i Mjölby. Det finns ett bra utbud av prisvärda lägenheter nära skolan. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakter angående boende.